Όλα για το άτμισμα

Όλα για το άτμισμα

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο?
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μια νέα, επαναστατική, εναλλακτική μορφή καπνίσματος, που έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των τελευταίων 100 χρόνων.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μια καινοτόμα, επαναφορτιζόμενη συσκευή που προσομοιάζει την αίσθηση και τη γεύση που αφήνει το κάπνισμα, ενώ συχνά μπορεί να μοιάζει και οπτικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Η μεγάλη του διαφορά έγκειται στο ότι παράγει ατμό αντί για καπνό, παρέχοντας στους χρήστες μια απολαυστική εμπειρία καπνίσματος, η οποία είναι απαλλαγμένη από τις 4000 βλαβερές χημικές ουσίες που εντοπίζονται σήμερα στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Ως συσκευή αποτελείται από 2 μέρη: μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τον ατμοποιητή, ο οποίος αποτελείται από μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο που αποθηκεύεται το υγρό αναπλήρωσης και το επιστόμιο. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, ο ατμοποιητής θερμαίνει μια μικρή ποσότητα υγρού αναπλήρωσης, που την απελευθερώνει ως ατμό. Ο ατμός αυτός, που μοιάζει σε γεύση και υφή με το συμβατικό καπνό τσιγάρου, διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα χωρίς να αφήνει καμία μυρωδιά.

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβλαβές για την υγεία?
Παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά την υγεία των χρηστών, τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από διάφορες έρευνες, μόνο ως θετικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Βάσει σχετικής έρευνας που διεξήχθη από τον οργανισμό NHS (National Heath System), τον οργανισμό Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Αύγουστο του 2015, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό βοήθημα στη διακοπή του καπνίσματος
  • Δεν θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο δηλητηρίασης από νικοτίνη, όπως συχνά έχει λανθασμένα υποστηριχτεί
  • Εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαβερό από το καθεαυτό κάπνισμα
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απελευθερώνει αμελητέα επίπεδα νικοτίνης στο χώρο, χωρίς να προκαλεί κινδύνους για την υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε αυτόν και ουσιαστικά είναι παθητικοί χρήστες του
  • Λόγω της αποτελεσματικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως βοηθήματος για τη διακοπή του καπνίσματος, προτάθηκε ακόμα και η συνταγογράφηση του από το NHS ούτως ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*